1.

I want maths important mcq of std 10 ​

Answer»

AS U HAVE NOT MENTIONED CHAPTER SO I HAD PROVIDED YOU CHAPTER 1....THEY ARE IMPORTANT!!!

1. The decimal EXPANSION of 120/(3257) is

(a)Terminating

(b)Non-terminating

(c)Non-terminating and Non-repeating

(d)None of the above

Answer: (b)

Explanation: 120/((3257) = 0.000170666666…

2. For some integer n, the odd integer is represented in the form of:

(a) n

(b) n+1

(c) 2n+1

(d) 2n

Answer: (c)

Explanation: Since 2n represents the even numbers, hence 2n+1 will ALWAYS represent the odd numbers. Suppose if n=2, then 2n=4 and 2n+1 = 5.

3.HCF of 26 and 91 is:

(a)15

(b)13

(c)19

(d)11

Answer: (b)

Explanation: The prime factorisation of 26 and 91 is;

26 = 2 x 13

91 = 7 x 13

Hence, HCF (26,91) = 13

4. Which of the following is not irrational?

(a) (3+√7)

(b) (3-√7)

(c) (3+√7) (3-√7)

(d) 3√7

Answer: (c)

Explanation: If we SOLVE, (3+√7) (3-√7), we get;

(3+√7) (3-√7) = 32-(√7)2 = 9 – 7 = 2 [By a2-b2 = (a-b) (a+b)]

5. The addition of a rational number and an irrational number is equal to:

(a)rational number

(b)Irrational number

(c)Both

(d)None of the above

Answer: (b)

6. The multiplication of two irrational numbers is:

(a)irrational number

(b)rational number

(c)Both

(d)None

Answer: (a)

7.If set A = {1, 2, 3, 4, 5,…} is given, then it represents:

(a)Whole numbers

(b)Rational Numbers

(c)Natural numbers

(d)Integers

Answer: (c)

8. If p and q are integers and is represented in the form of p/q, then it is a:

(a)Whole numbers

(b)Rational numbers

(c)Natural numbers

(d)Even numbers

Answer: (b)

9. The largest number that divides 70 and 125, which leaves the remainders 5 and 8, is:

(a)65

(b)15

(c)13

(d)25

Answer: (c)

Explanation: 70 -5 = 65 and 125-8=117

HCF (65, 117) is the largest number that divides 70 and 125 and leaves remainder 5 and 8

HCF (65, 117) = 13

10. The least number that is divisible by all the numbers from 1 to 5 is.

(a)70

(b)60

(c)80

(d)90

Answer: (b)

Explanation: The least number will be LCM of 1, 2, 3, 4, 5.

Hence, LCM (1,2,3,4,5) = 2 x 2 x 3 x 5 = 60



Discussion

No Comment Found

Related InterviewSolutions